hits

Dagbladet: Fem dager til Birkebeinerløpet

Veronica Blom kjenner Birkebeinerløypa som sin egen bukselomme, og har vunnet de siste fire årene. Foto: Birken

Av Kristin Roset
(Se saka I Dagbladet HER)

Det er en noen få dager til Birkebeinerløpet. Forhåpentligvis kjenner du deg klar både fysisk og psykisk, men har du tenkt på hvordan du skal angripe de 21 kilometerne. Det er tross alt ikke en rett strekke på asfalten som venter, men kupert terreng og smale stier.

Veronika Blom har vunnet de siste fire årene og kjenner løypa som sin egen bukselomme. Her er hennes tips til hvordan du bør legge opp løpet de for del.

START - FINNSVEEN 3,5 KM
Løypebeskrivelse: Starten foregår på Birkebeineren Skistadion på Lillehammer 525 m.o.h. Fra start og frem til 1. matstasjon, som er i veien opp til Finsveen, løper du i langrennsløypene fra OL-94. Her er underlaget varierende, fra sti med forskjellig underlag til grasbelagt bred skitrasé. Denne delen av traseen har noen kvasse utforbakker.

Veronikas tips: - Første del av løypa er tøff. Det er flere bratte bakker både opp og ned. Det er viktig å ha i bakhodet at løypa er 21 kilometer, og du ikke vil løpe deg helt stiv allerede her. Det går gradvis oppover med innslag av små oppover- og nedoverbakker som det lett å løpe seg stiv på. Hold derfor tunga rett i munn, og ikke spurt inn i første bakke. Drikk allerede fra første matstasjon, selv om du ikke er tørst. Bedre å drikke litt hele veien, enn å helle innpå mye midt i løpet.

 INNSVEEN - MESNASAGA 3,5 - 9,5 KM
Løypebeskrivelse: Traseen fortsetter i OL-løypene frem til Birkebeinerløypa. Etter ei lita sløyfe mot Nevla kommer du tilbake til Birkebeinerløypa som følges over Sjøseterveien og ned på Sagmyra. Hele denne strekningen har grasbelagt trasé. Fra Sagamyra løper du inn på Ingalåmi traseen frem til Myggbukta. Denne delen av løpstraseen er opparbeidet til sykkelsti, og underlaget er grus. Fra Myggbukta til matstasjon på Mesnasaga er det skogsbilvei i en kilometer.

Veronikas tips: - I denne biten er det lurt å ha fokus på jevn fart. Korte, raske steg oppover og lene seg frem over nedover slik at man ikke søker med hælen og bremser nedover. Jeg pleier motivere meg med at toppen av løypa er ved åtte-ni kilometer, og at jeg etter det kan slippe meg løs nedover.

MESNASAGA - KROKEN 9,5 - 14,5 KM
Løypebeskrivelse: Etter matstasjonen på Mesnasaga løper du på nytt inn i Ingalåmi-traseen til du har passert brua over Mesnaelva. Her er det fast, men stedvis noe steinete, underlag. Etter å ha passert Mesnaelva kommer du inn på Vårsætervegen, som er en flat skogsbilveg med gras på begge sider og i midten. Denne følges frem til Kroken.

Veronikas tips: - Nå har du nådd toppen av løypa og det gjenstår mye nedover. Det er fortsatt over halvveis igjen så det er lurt å ha i bakhodet at farten du løper i skal holde i ti kilometer til.

KROKEN - MÅL HÅKONS HALL 14,5 - 21 km
Løypebeskrivelse: Fra siste matstasjon og til mål ved Håkons Hall er det seks km. Den første kilometeren er på flat sti med en del steiner og noen små bløte partier. Videre kommer du inn på Maihaugløypa som følges til du kommer inn i lysløypa rett i bakkant av Maihaugen. Her det halvannen kilometer med enkelte bratte bakker og noen kortere bløte partier. Lysløypa, som er flat og lett å løpe i, følges frem til toppen av Kleivbakken. På denne strekningen krysser traseen to lokalveier i Nybu. Vær oppmerksom, kryssende trafikk kan forekomme. Fra toppen av Kleivbakken går løypa på skrå ned bakken og en liten runde i bunn av bakken før målgang ved Håkons Hall etter 21 kilometer.

Veronikas tips: - Den siste delen er litt mer teknisk med både røtter, små bratte bakker og krappe svinger. Rett blikket fremover, så du hele tiden kan planlegge hvor du setter føttene. Det er noen små bratte oppoverbakker på slutten så husk å korte ned steget, og tenk frekvens så du ikke stivner inn mot mål. Når du du er på toppen av Kleivbakken er det bare å gi alt inn til mål!

page3image6824
Veronika om skovalg

- Om det har regnet dagene før og er vått i løypa ville jeg valgt et par terrengsko med godt grep. Da slipper du å være redd for å skli, og kan ha fullt fokus på å løpe fort. Har du ikke erfaring med ulike typer sko, og aldri løpt med lette sko ville jeg løpt med de du er vant til.

-Er det tørt i løypa går det helt fint med vanlige sko, men selv føler jeg meg tryggest med sko som jeg vet har bra grep.

- Føler jeg får både bedre kontakt med underlaget og kan slippe meg løs nedover.

- Siste årene har jeg løpt med Inov-8 X190 (bilde over). De har grove knotter med seig gummi som sitter godt. Inov-8 X Talon 212 er også et bra alternativ med litt tykkere såle. Vil man ha sko med mer demping er Mizuno Wave Kazan, FujiRunnegade fra Asics eller Peregrine fra Saucony gode alternativ.


Om Veronika Blom
Alder: 25 år
Klubb: Sportsklubben Vidar
Birkebeinermeritter: 1. plass Birkebeiner løpet 2012 og 2013, 2014, 2015
Andre meritter: Nordisk mester i terreng 2014, bronse 5000m NM 2015, sølv 10 000m NM 2016.
Personlige rekorder: 10 km: 33.54 minutter. Halvmaraton: 1 time og 14 minutter 

Én kommentar

Znippen.no

06.06.2016 kl.20:35

Så flink du er, masse lykke til :D Håper du har en flott kveld! Feel free til å ta en titt innom bloggen min og følge den :)

Skriv en ny kommentar

springerinne

springerinne

39, Lillehammer

Hei, eg begynte å blogge då eg fekk behandling for ein 13 år gammal spiseforstyrrelse. I dag er frisk, og er sjeleglad for at eg tok opp kampen. Det har resultert i eit fritt liv kor eg ikkje lenger er fengsla, og er blitt mamma til Noah på 4, og Erle på 2 år. Historia mi er blitt til boka Spring for livet. Den kan du kjøpe hos Norli og andre bokbutikkar. Eg jobbar i dag for Dagbladet, og er redaktør for magasina SKIsport og Friidrett. Har bakgrunn som toppidrettsutøvar i friidrett, elskar fortsatt å springe og ikkje minst gå på ski. Treffast på kriroset@gmail.com.

Kategorier

Arkiv