hits

Har du nyttårsforsett? Slik får du de til å vare.

Hvordan skal vi finne motivasjon til å starte treningen etter en deilig juleferie med god mat, og kanskje ikke så mye bevegelse som man kanskje hadde ønsket?

Foto: Frode Ueland

Jula byr på mye mat, selskaper og godt drikke. Trening og bevegelse er kanskje ikke på prioriteringslisten for den generelle befolkning, så hvordan komme i siget igjen etter et par uker med avslapping?

Therese Mathisen Fostervold er ernæringsfysiolog, og har doktorgrad i idrettsvitenskap.Hun sier dette om hvordan du skal angripe hverdagen og nyttårsforsettene dine.

 


Therese Fostervold Mathisen. Foto: NIH

 

Legg til rette

-Start med et lite innkjøp og påfyll i kjøleskap, fryser og skap legg til rette for et godt sammensatt og lettere kosthold. Dette gjør at man mentalt er litt mer innstilt på å "gripe tak", og også gjøre endringer i tempo og livsstil. Finn så fram treningstøy i god tid, og planlegg kommende dager/uke; når passer det å legge inn ukens økter? Lag en plan og styr unna unnskyldninger, forteller hun.

Når det gjelder oppstart av treningen er det smart å tenke etter hva du har bommet på før. Kanskje var målet for hårete om du hadde planlagt turen innom treningssenteret nesten hver dag. Sett deg en målsetning som er mulig å håndtere, også når den eventuelt største iveren etter å riste av seg jula kommer.

Mye å velge mellom- gjør det du liker
Trening bør motivere til flere økter; om du hater løpeturer, er det kanskje noe annet som bør prøves. Hva med gruppetimer, dansekurs, hjemme trening med slynger, med treningsaktører som leverer online-program, tur i skog og mark, eller rolige skiturer? Og hva med å bli med i klubbidrett igjen som innebandy, fotball, håndball, volleyball med mer. Sett deg realistiske mål, og lag rutiner som fungerer for deg, anbefaler Mathisen Fostervold.

Lars Zachariassen. Foto: Caroline Zachariassen

 

Hvorfor vil du gjøre endringer?
Lars Zachariassen (31) er utdannet fysioterapeut med videreutdannelse i kognitiv terapi og idrett. Han er pappa til tre, og gift med Caroline Zachariassen som har 48 NM gull i turn. Han har et brennende engasjement for fysisk og psykisk helse, motivasjon- og endringsarbeid. Han mener først og fremst at du skal kose deg i jula. At du skal tenke at det er hverdagen og livssnittet som danner helsen og livskvaliteten din. Dersom du skal gjøre endringer i forbindelse med årsskiftet må du vite hvorfordu ønsker å gjøre denne endringen. 

Gjør mikroskopiske, gradvise tiltak og anerkjenn arbeidet du legger i det. Selv om du gjør mindre enn naboen eller kollegaen, skal du være fornøyd med å gjøre litt mer enn du gjorde før. Når nytt mønster er etablert, kan nye endringer legges til. 

Ikke la deg påvirke av sosiale media
Han forteller videre at faren med å gå ut for hardt, er at det er vanskelig å opprettholde det over tid. Det kan gå ut over motivasjonen eller livets andre gjøremål. 

Valg av aktivitet er viktig for å oppleve mestringsfølelser og lystbeton bevegelse. Samtidig er det viktig å forstå at fysisk aktivitet fører med seg ubehag ved oppstart etter en lang periode uten. Facebook og Instagram kan spille oss et puss, hvor trening til stadighet ser morsomt, fint og flott ut. Skru ned forventningene, og mål deg på om økten ble gjennomført eller ikke. Alt annet er uvesentlig i en oppstartsfase. Og dersom du går på en liten skrell er det ingen fare ved det. Hver gang noe ikke går som planlagt ligger det læring i det. Å ha klargjort strategier når livet byr på det uventede kan være fornuftig. Også tanker om hva du skal gjøre om motivasjonen blir laber og lysten blir lav, forteller Zachariassen.


Foto: Frode Ueland

Tren sammen med andre
Hans beste tips til å komme i gang med trening uten å miste helt piffen er:

Alt handler om utgangspunkt ditt, samt målet du har satt deg. Har du vært helt inaktiv hverdag, kan en hurtig gåtur være et fornuftig sted å starte. Å trene sammen med andre er ofte enklere, mer forpliktene og gir større effekt. Det finnes utrolig mange gode tilbud der ute. Har du lenger treningserfaring så bruk kunnskapen din, og fornuften. Etter en treningspause må belastningen tilpasses formen du er i nå, avslutter Zachariassen.

12 ukers treningsprogram + tips til kosthold etter nyttår finner du HER!

 

Én kommentar

hildegunn

31.12.2018 kl.17:06

Så kjekt du vil blogge litt til. Her kjempar eg forsatt om å komme meg ut av denne vonde sirkelen angåande spiseproblematikken og etter å ha kjempa i 5 år om å få den hjelpa eg treng til å bli frisk, så får eg håpe at 2019 er året eg skal bli friskare. Sjølv om eg ikkje blir heilt 100% frisk, så håper eg at ved slutten av 2019 at eg er mykje friskare ein det eg er i dag. Godt nyttår til deg og dine.

Skriv en ny kommentar

springerinne

springerinne

39, Lillehammer

Hei, eg begynte å blogge då eg fekk behandling for ein 13 år gammal spiseforstyrrelse. I dag er frisk, og er sjeleglad for at eg tok opp kampen. Det har resultert i eit fritt liv kor eg ikkje lenger er fengsla, og er blitt mamma til Noah på 4, og Erle på 2 år. Historia mi er blitt til boka Spring for livet. Den kan du kjøpe hos Norli og andre bokbutikkar. Eg jobbar i dag for Dagbladet, og er redaktør for magasina SKIsport og Friidrett. Har bakgrunn som toppidrettsutøvar i friidrett, elskar fortsatt å springe og ikkje minst gå på ski. Treffast på kriroset@gmail.com.

Kategorier

Arkiv